Μπορεί να έχεις μάθει να απολαμβάνεις τα μακαρόνια σου ζεστά, αχνιστά και φρεσκομαγειρεμένα, όμως η επιστήμη έχει κάτι διαφορετικό να σου πει . Το αγαπημένο σου comfort food μπορεί να γίνει πιο υγιεινό, πιο θρεπτικό και χωρίς να αλλάξεις τη συνταγή που ακολουθείς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το πιάτο σου να κρυώσει.
Σύμφωνα με μια μελέτη του BBC και του Πανεπιστημίου του Surrey στην Αγγλία, που δημοσιεύθηκε στη The Standard, είναι καλύτερο να αφήνεις τα μακαρόνια σου να κρυώσουν πριν τα φας, καθώς το σώμα σου θα αντιδράσει διαφορετικά. Συγκεκριμένα, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι πιο ήπια σε σχέση με ένα πιάτο μακαρόνια που μόλις έχει βγει από την κατσαρόλα. Το πιο εντυπωσιακό; Αν τα ξαναζεστάνεις, η απόκριση της γλυκόζης μειώνεται σχεδόν στο μισό.

Διάβασε επίσης: Τα 11 απίθανα υλικά που μπορείς να καταψύξεις σε παγοθήκες εκτός από νερό
Γιατί η πτώση της θερμοκρασίας κάνει τα ζυμαρικά πιο υγιεινά;
Ο λόγος έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρεται το άμυλο όταν κρυώνει. Όταν βράζεις τα ζυμαρικά, το άμυλο γίνεται πιο εύπεπτο. Όταν όμως τα αφήνεις να κρυώσουν, αυτό το άμυλο αλλάζει μορφή και γίνεται πιο ανθεκτικό. Το σώμα σου το χωνεύει πιο αργά, πράγμα που σημαίνει πιο σταθερό σάκχαρο, λιγότερες απότομες πτώσεις ενέργειας και λιγότερη αποθήκευση λίπους. Η Dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, ειδική σε θέματα διατροφής, εξηγεί ότι η πτώση της θερμοκρασίας κάνει το άμυλο λιγότερο προσβάσιμο για τα ένζυμα της πέψης, άρα και πιο φιλικό για τον οργανισμό.
Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για άλλες τροφές που περιέχουν άμυλο, όχι μόνο για τα ζυμαρικά. Ρύζι, πατάτες, ψωμί και μπανάνες αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Μια σφιχτή μπανάνα, για παράδειγμα, έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο από μια πιο ώριμη. Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί. Ένα ξερό κομμάτι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από μια φρεσκοψημένη μπαγκέτα.
Αν έχεις διαβήτη τύπου 1 ή 2, αυτός ο τρόπος κατανάλωσης είναι ακόμα πιο σημαντικός. Τα κρύα ή ξαναζεσταμένα αμυλούχα τρόφιμα καθυστερούν την απορρόφηση των σακχάρων, αποτρέπουν τις απότομες πτώσεις και άρα περιορίζουν τις επιθυμίες για σνακ λίγο μετά το γεύμα.

Έξυπνοι τρόποι για να υιοθετήσεις το hack στην καθημερινότητά σου
Αν θες να το δοκιμάσεις, ξεκίνα μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά σου al dente. Άφησέ τα να κρυώσουν και αποθήκευσέ τα σε καθαρό, αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορείς να τα φας κρύα, όπως σε μια σαλάτα με λαχανικά και λίγη πρωτεΐνη, ή να τα ζεστάνεις ελαφρά σε φούρνο μικροκυμάτων ή με λίγο καυτό νερό. Δεν τα ξαναβράζεις, γιατί αυτό χαλάει τη δομή του ανθεκτικού αμύλου.
Για λόγους ασφάλειας, καλό είναι να τα διατηρείς σκέτα, χωρίς σάλτσες ή υγρά συστατικά, και να φτιάχνεις το τελικό πιάτο λίγο πριν το καταναλώσεις. Ένα ιδανικό βραδινό γεύμα θα μπορούσε να είναι μια σαλάτα με μακαρόνια, τραγανά λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και πρωτεΐνη όπως αυγό, τόνο ή κοτόπουλο. Το πιάτο αυτό όχι μόνο θα σε κρατήσει για ώρες, αλλά θα βοηθήσει και στη σταθερότητα του σακχάρου σου μέσα στη νύχτα.
Ένα τόσο μικρό twist στον τρόπο που τρως τα ζυμαρικά σου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σου, χωρίς να σου στερήσει την απόλαυση.
Κεντρική φωτογραφία: www.pexels.com
Διάβασε επίσης: Η Dua Lipa μάς δίνει τη συνταγή της για ψητό λαβράκι με πατάτες
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.



