News 25.06.2025

Καλοκαιρινό bbq: Πώς να το ευχαριστηθείς αλλά να προφυλάξεις και το στομάχι σου

Μην αφήνεις την απόλαυση του καλοκαιριού να μετατραπεί σε στομαχικό εφιάλτη – με αυτές τις πρακτικές συμβουλές, το ψήσιμο γίνεται και ασφαλές και απολαυστικό
Ιωάννα Ανδριοπούλου

Το καλοκαίρι είναι η απόλυτη εποχή για μπάρμπεκιου. Κάθε μπαλκόνι, αυλή ή ταράτσα μεταμορφώνεται σε αυτοσχέδιο γαστρονομικό καταφύγιο. Κι όμως, πίσω από τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τα ζουμερά σουβλάκια μπορεί να παραμονεύει ένας εχθρός που δεν φαίνεται: τα μικρόβια. Αν δεν προσέξεις κάποιες βασικές λεπτομέρειες υγιεινής, η μέρα στη σχάρα μπορεί να καταλήξει σε… νύχτα στο νοσοκομείο.

Ακολουθούν τέσσερις απλές αλλά ζωτικές συμβουλές για να κρατήσεις το φαγητό σου ασφαλές και το στομάχι σου ήσυχο.

1. Η μαρινάδα μπαίνει στο ψυγείο, όχι στον πάγκο

www.freepik.com

Διάβασε επίσης: Κλείσε τραπέζι στην πίσω αυλή… γιατί η Αθήνα ξέρει να σε δροσίζει

Μην αφήνεις ποτέ το κρέας να μαριναριστεί εκτός ψυγείου, ακόμα κι αν είναι σκεπασμένο. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων που δεν βλέπεις, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές στομαχικές διαταραχές. Και αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τη μαρινάδα ως σάλτσα, φρόντισε να έχεις κρατήσει ξεχωριστή ποσότητα που δεν έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις από πριν μια διπλή δόση μαρινάδας: μία για το κρέας και μία που φυλάς στο ψυγείο μόνο για σερβίρισμα – χωρίς κίνδυνο μόλυνσης.

2. Ό,τι βγει από το ψυγείο, έχει «ώρα λήξης» 

www.freepik.com

Τίποτα δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες – και μόλις ο υδράργυρος ξεπεράσει τους 30°C, ούτε μία. Αυτό ισχύει και για το ψημένο φαγητό και για τις σαλάτες. Μην εμπιστεύεσαι την «δροσιά» της βεράντας. Αν το φαγητό μείνει πολλή ώρα εκτεθειμένο, γίνεται ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Tip: Χρησιμοποίησε φορητό ψυγειάκι με παγοκύστες για να διατηρείς κρύα τα ντελικάτα τρόφιμα (όπως σαλάτες, τυριά, αυγά ή αλλαντικά) κατά τη διάρκεια της συνάθροισης.

3. Προτίμησε λεπτά κομμάτια κρέατος για ομοιόμορφο και ασφαλές ψήσιμο

www.freepik.com

Τα παχιά κομμάτια καθυστερούν να ψηθούν σωστά και εξωτερικά κινδυνεύουν να καούν. Κι όταν το κρέας μαυρίσει, δεν σημαίνει απλώς ότι χάλασε η γεύση – σημαίνει ότι σχηματίστηκαν ουσίες που δεν είναι καλές για την υγεία σου. Το ψήσιμο δεν είναι θέμα θερμοκρασίας μόνο, αλλά και χρόνου και τεχνικής.

Tip: Χρησιμοποίησε θερμόμετρο κρέατος για να είσαι σίγουρος ότι το εσωτερικό έχει φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία (π.χ. 75°C για κοτόπουλο). Έτσι δεν θα μαντεύεις – θα ξέρεις.

4. Ποτέ η ίδια επιφάνεια για ωμό και μαγειρεμένο φαγητό

www.freepik.com

Ένα από τα πιο επικίνδυνα λάθη είναι να κόβεις το ψημένο φαγητό εκεί που προηγουμένως έκοψες το ωμό. Οι μικροοργανισμοί από το άψητο κρέας μεταφέρονται πανεύκολα και καταστρέφουν κάθε προσπάθεια υγιεινής. Το ίδιο ισχύει και για σκεύη, λαβίδες ή πιρούνια. Ό,τι άγγιξε ωμό, θέλει πλύσιμο πριν ξαναχρησιμοποιηθεί.

Tip: Χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές ξύλινες ή πλαστικές επιφάνειες κοπής και βάλε αυτοκόλλητη ετικέτα «ΩΜΟ» – «ΨΗΜΕΝΟ» για να μην τα μπερδεύεις ποτέ.

Καλύτερα προσεκτικός με τη σχάρα, παρά βιαστικός με το στομάχι σου

Η καλοκαιρινή απόλαυση του μπάρμπεκιου δεν πρέπει να συνοδεύεται από αμφιβολίες ή πόνους. Με μερικά απλά, σωστά βήματα, μπορείς να ψήσεις χωρίς άγχος, να σερβίρεις με ασφάλεια και να απολαύσεις κάθε μπουκιά. Όταν τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής, η φωτιά μένει μόνο στη σχάρα – όχι στο έντερό σου. Και τώρα που ξέρεις τι να προσέχεις, πιάσε τη λαβίδα και… ψήσε το σωστά.

Κεντρική φωτογραφία: www.freepik.com

Διάβασε επίσης: Βόλτες στην Αθήνα που λένε «σ’ αγαπώ» χωρίς να σου αδειάζουν το πορτοφόλι

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *