Δεν υπάρχει καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς τηγανητά κολοκυθάκια. Είναι από αυτά τα φαγητά που φαίνονται απλά, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν πετυχαίνουν σε κάθε κουζίνα.
Πόσες φορές τα έκανες και σου βγήκαν λαδερά, μαλακά ή πανιασμένα; Αν θες να σε ρωτάνε «πώς τα κάνεις και βγαίνουν τόσο τραγανά», ήρθε η ώρα να μάθεις τα μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

Διάβασε επίσης: 4 σαλάτες με καρπούζι που θα νομίζεις πως είσαι στο πιο gourmet εστιατόριο
Το μυστικό για τέλεια τηγανητά κολοκυθάκια
Ξεκίνα με τα σωστά κολοκυθάκια
Μην πας στα μεγάλα και «γεμάτα» κολοκύθια του μανάβη. Θέλεις μικρά, τρυφερά και στεγνά. Όσο πιο φρέσκα, τόσο λιγότερη υγρασία θα βγάλουν στο τηγάνισμα.
Τip: Πλύνε τα καλά, αλλά μην τα κόψεις αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως.

Κόψε τα σωστά και όχι όπως όπως
Λεπτές ροδέλες, όσο πιο ομοιόμορφες γίνεται. Όχι πολύ χοντρές, γιατί δεν προλαβαίνουν να γίνουν τραγανές, και όχι πολύ λεπτές, γιατί αρπάζουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαντολίνο για τέλεια ακρίβεια στο κόψιμο.
Αλατίζεις και αφήνεις
Αφού τα κόψεις, αλατίζεις ελαφρά και τα αφήνεις σε σουρωτήρι για 10-15 λεπτά. Αυτό τα βοηθά να βγάλουν την έξτρα υγρασία τους, που είναι ο νούμερο 1 εχθρός της τραγανότητας. Μετά τα σκουπίζεις με απορροφητικό χαρτί, ένα-ένα, χωρίς να τα στύβεις.

Το πανάρισμα κάνει όλη τη διαφορά
Ξέχνα τα αυγά και τις βαριές κουρκούτες. Για αέρινα κολοκυθάκια, χρειάζεσαι ένα απλό πανάρισμα με αλεύρι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις:
- Μόνο αλεύρι
- Μείγμα με κορν φλάουρ για extra τραγανότητα
- Προαιρετικά λίγη φρυγανιά, αν θες πιο έντονο «θόρυβο» στο δάγκωμα
Βάλε το αλεύρι σε ένα σακουλάκι και κούνησέ τα μέσα για ομοιόμορφο πανάρισμα χωρίς κόπο.

Το λάδι είναι εξίσου σημαντικό
Χρησιμοποίησε ηλιέλαιο ή ελαφρύ σπορέλαιο, γιατί το ελαιόλαδο καίγεται εύκολα και βαραίνει το φαγητό. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλά καυτό, αλλιώς τα κολοκυθάκια βράζουν αντί να τηγανίζονται. Πώς καταλαβαίνεις ότι είναι έτοιμο; Ρίξε ένα μικρό κομματάκι, πρέπει να «τσιτσιρίζει» αμέσως.
Μην τα στριμώχνεις
Τηγάνισε λίγα λίγα, για να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Αν γεμίσεις το τηγάνι, το αποτέλεσμα θα είναι λαδερό και μαλακό.

Το τελευταίο tip που κάνει τη διαφορά
Αφού τα βγάλεις από το τηγάνι, βάλε τα ΠΡΩΤΑ σε σχάρα, ΟΧΙ κατευθείαν σε χαρτί κουζίνας. Αυτό τα κρατά τραγανά για περισσότερη ώρα, γιατί δεν κάθονται στα ίδια τους τα λάδια. Μετά από 1-2 λεπτά, μπορείς να τα μεταφέρεις σε πιάτο με χαρτί για να στραγγίσουν.
Extra tip για σερβίρισμα
- Συνόδευσέ τα με σπιτική σκορδαλιά ή δροσερό γιαούρτι με δυόσμο
- Ρίξε λίγο λεμόνι τελευταίας στιγμής (αν θες) – όχι από την αρχή, γιατί μαλακώνει την κρούστα

Κλείσε το τηγάνι με στυλ
Τα τηγανητά κολοκυθάκια δεν είναι δύσκολα απλώς έχουν τα μυστικά τους. Κι εσύ τώρα τα ξέρεις. Την επόμενη φορά, άσε τα μαντηλάκια, τα φίλτρα και τις μαγειρικές υπερβολές. Ένα καλό κολοκύθι, λίγο αλεύρι και σωστή θερμοκρασία, αυτή είναι η τέχνη.
Κεντρική φωτογραφία: Pinterest.com
Διάβασε επίσης: Flash freezing: Για να απολαμβάνεις τα φρούτα του καλοκαιριού όλο τον χρόνο
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.



