Η υγεία του εντέρου είναι από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα σήμερα και όχι άδικα καθώς το έντερο επηρεάζει πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, από την πέψη μέχρι την άμυνα του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό και οι διαιτολόγοι επιμένουν να καταναλώνουμε όλοι φρούτα, που θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου.
Με τόσες επιλογές διαθέσιμες, το να εμπλουτίσεις το μπολ σου με ποικιλία φρούτων είναι πιο εύκολο από ποτέ. Όμως υπάρχει ένα φρούτο που ξεχωρίζει και πιθανότατα δεν το έχεις στο μυαλό σου. Η διαιτολόγος Samantha Peterson, MS, RD αποκαλύπτει ποιο είναι το κορυφαίο φρούτο για την υγεία του εντέρου και προτείνει νόστιμους τρόπους να το εντάξεις στη διατροφή σου.

Διάβασε επίσης: Γιαούρτι ή Cottage Cheese; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το πιο υγιεινό σνακ
Το φρούτο που θα σώσει το έντερο σου είναι η παπάγια
Σύμφωνα με την Samantha Peterson, η παπάγια κερδίζει επάξια την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την υγεία του εντέρου. Σε σχέση με άλλα φρούτα, η παπάγια συνδυάζει ιδανικά φυτικές ίνες, πεπτικά ένζυμα και βιταμίνες γι’ αυτό και την αποκαλεί «η φυσική βοήθεια της πέψης».
Η παπάγια περιέχει και διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, και οι δύο απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού. Οι διαλυτές ίνες τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και επιβραδύνουν την πέψη, προσφέροντας ηρεμία στο γαστρεντερικό σύστημα. Από την άλλη, οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βοηθούν στην τακτική κινητικότητα του εντέρου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με αργή πέψη ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Η παπάγια περιέχει φυσικά παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών, ακριβώς όπως και τα δικά μας πεπτικά ένζυμα. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όσους ταλαιπωρούνται από φούσκωμα, δυσπεψία ή βάρος μετά το φαγητό. Επίσης, η Peterson σημειώνει ότι είναι πολύ ωφέλιμο για άτομα με χαμηλή γαστρική οξύτητα ή ανεπάρκεια ενζύμων, κάτι που μπορεί να προκύψει με την ηλικία ή σε περιόδους έντονου στρες.
Αξιοσημείωτα είναι και τα μικροθρεπτικά συστατικά της παπάγιας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως β-καροτένιο (πρόδρομος της βιταμίνης Α) και φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο έντερο και ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη απόκριση. Επίσης περιέχει μαγνήσιο και φολικό οξύ, θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν από άτομα με εντερικές διαταραχές ή προβλήματα απορρόφησης.

Πώς να φας περισσότερη παπάγια
Σε φρουτοσαλάτα
Η παπάγια δένει υπέροχα με άλλα τροπικά φρούτα, όπως μάνγκο και dragonfruit. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και στη σαλάτα με πεπόνι και αγγούρι, είτε αντί για το πεπόνι είτε συνδυαστικά.

Σε smoothies
Πρόσθεσε παπάγια στο αγαπημένο σου smoothie ή δοκίμασε να τη χτυπήσεις με στραγγιστό γιαούρτι ή κεφίρ, χυμό λάιμ, φύλλα δυόσμου και λίγα chia seeds. Ένα μείγμα πλούσιο σε ένζυμα, προβιοτικά, φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε πρωινά μπολ
Ρίξε παπάγια πάνω σε βρώμη, γιαούρτι ή cottage cheese για μια εντερικά ωφέλιμη ενίσχυση. Ή, για κάτι πιο αλμυρό, γέμισε μια μισή παπάγια (χωρίς τα σπόρια) με cottage cheese ή γιαούρτι καρύδας, φέτες αβοκάντο, λίγο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι. Ένας ιδανικός συνδυασμός ινών, υγιεινών λιπαρών και πρωτεΐνης για σταθερό σάκχαρο και υγιές έντερο.

Ψητή ή στο γκριλ
Αν αγαπάς τα ψητά φρούτα, δοκίμασε να ψήσεις ή να ψήνεις την παπάγια. Η θερμότητα απελευθερώνει τα φυσικά της σάκχαρα, κάνοντάς την πιο γλυκιά και αρωματική. Σέρβιρέ τη με πρωτεΐνη, γιαούρτι ή παγωτό.

Σε σάλτσα
Χρησιμοποίησέ την ως βάση για σάλτσα! Η παλή της γλύκα ισορροπεί τέλεια με πιο έντονα υλικά όπως κόκκινο κρεμμύδι και jalapeños.
Διάβασε επίσης: 5 σνακ με λίγες θερμίδες που δροσίζουν και χορταίνουν
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.



