Για δεκαετίες, ένα από τα πιο διαδεδομένα διατροφικά δόγματα ήθελε τα αυγά να είναι απειλή για την υγεία της καρδιάς. Η κατηγορία ήταν σαφής: υπερβολικά πλούσια σε χοληστερίνη, επιβαρύνουν τα επίπεδα της LDL – της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης – και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με βάση αυτό το αφήγημα, ολόκληρες γενιές απομακρύνθηκαν από τον κρόκο, προκρίνοντας διατροφές με χαμηλά λιπαρά και αποστειρωμένες επιλογές. Αλλά ήρθε η ώρα να μάθεις τι λέει η σήμερα η επιστήμη – και τα νέα είναι εντυπωσιακά.

Διάβασε επίσης: Η Αρχή των 3V: Ο διατροφικός κανόνας που ωφελεί την υγεία και τον πλανήτη
Η μελέτη που άλλαξε τα δεδομένα
Μια νέα κλινική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να ταρακουνήσει ό,τι ήξερες μέχρι τώρα για τα αυγά. Δημοσιευμένη στο έγκυρο The American Journal of Clinical Nutrition, αυτή η μελέτη αποδομεί πλήρως τον «φόβο της χοληστερίνης» και στρέφει το βλέμμα αλλού: στα κορεσμένα λιπαρά, και όχι στα αυγά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της διατροφικής χοληστερίνης και των κορεσμένων λιπαρών στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών ενηλίκων. Συμμετείχαν 61 άτομα, που ακολούθησαν τρεις διαφορετικές διατροφές – καθεμία για πέντε εβδομάδες, με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Οι διατροφές ήταν οι εξής:
- Δίαιτα με αυγά: Περιλάμβανε καθημερινή κατανάλωση δύο αυγών (600 mg χοληστερίνης ημερησίως και 6% κορεσμένα λιπαρά).
- Δίαιτα χωρίς αυγά: Απέκλειε πλήρως τα αυγά, με ημερήσια χοληστερίνη 300 mg και κορεσμένα λιπαρά στο 12%.
- Δίαιτα ελέγχου: Περιλάμβανε μία μερίδα αυγών την εβδομάδα, με ίδιο επίπεδο χοληστερίνης (600 mg) αλλά υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά (12%).
Και ξέρεις ποιο ήταν το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα; Η δίαιτα με τα καθημερινά αυγά οδήγησε σε μείωση της LDL χοληστερίνης (103,6 μg/dL) σε σχέση με τη δίαιτα ελέγχου (109,3 μg/dL). Η δίαιτα χωρίς αυγά δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση, παρότι περιείχε λιγότερη χοληστερίνη. Με άλλα λόγια αυτό που έκανε τη διαφορά δεν ήταν το αν έτρωγες αυγό – αλλά το πόσα κορεσμένα λιπαρά έβαζες γενικά στη διατροφή σου.

Όχι τα αυγά αλλά τα κορεσμένα λιπαρά φταίνε
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jon Buckley, το είπε ξεκάθαρα: για χρόνια τα αυγά κατηγορούνταν άδικα, ενώ ο πραγματικός «ένοχος» ήταν αλλού. Η διατροφική χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την LDL, αρκεί να τα καταναλώνεις σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής. Μάλιστα, σε συνδυασμό με ισορροπημένες επιλογές, μπορεί ακόμα και να βοηθούν.
Η βασική διαφορά των αυγών από άλλα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη είναι πως περιέχουν πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό αλλάζει εντελώς την εξίσωση. Αντί να επιβαρύνουν την καρδιά σου, μπορεί να τη βοηθούν, ειδικά αν τα επιλέγεις αντί για επεξεργασμένα σνακ, αλλαντικά ή τηγανιτά.
Τα αυγά σου δίνουν και άλλα «δώρα»
Πέρα από τη σχέση τους με τη χοληστερίνη, τα αυγά έδειξαν και άλλα θετικά. Η ίδια μελέτη κατέγραψε αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την όραση, τη μνήμη και την αντιφλεγμονώδη λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αυγά καθημερινά παρουσίασαν βελτιωμένη φυσική κινητικότητα, κάτι που συνδέεται με καλύτερη ενέργεια και εγκεφαλική απόδοση.

Με άλλα λόγια, τα αυγά φαίνεται πως δεν είναι απλώς «ασφαλή». Είναι και πολύτιμα.
Αυτή η μελέτη αναδεικνύει κάτι μεγαλύτερο από το αυγό αυτό καθεαυτό. Σου θυμίζει πως δεν μπορείς να απομονώνεις ένα θρεπτικό τρόφιμο και να το χαρακτηρίζεις «κακό» μόνο λόγω ενός συστατικού. Η διατροφή δεν είναι απλή υπόθεση. Και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λειτουργεί βάση μαθηματικής εξίσωσης.
Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, πολλές διατροφικές οδηγίες βασίστηκαν σε παλιά, γενικευμένα μοντέλα. Έτσι, το αυγό μετατράπηκε σε κάτι που έπρεπε να φοβάσαι, παρότι είναι γεμάτο πρωτεΐνη, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Αλλά όπως τονίζει και ο καθηγητής: το θέμα δεν είναι το αυγό αλλά το τι το συνοδεύει. Το αυγό από μόνο του δεν φταίει. Το μπέικον, τα λουκάνικα και το τηγανητό βούτυρο που το πλαισιώνουν, φέρουν την ευθύνη.

Δεν είναι μόνο μία μελέτη
Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash έδειξε πως η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με άτομα που σπάνια καταναλώνουν αυγά. Οι επιστημονικές ενδείξεις συσσωρεύονται και η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται διατροφικός εχθρός, αλλά σύμμαχος. Φυσικά, τίποτα δεν λειτουργεί από μόνο του. Όλα εξαρτώνται από το συνολικό πλαίσιο της διατροφής σου – και πόσο ισορροπημένα το διαχειρίζεσαι.
Αν μέχρι τώρα απέφευγες τα αυγά από φόβο για τη χοληστερίνη, ήρθε η στιγμή να επανεξετάσεις τη στάση σου. Η επιστήμη δεν σου λέει να φας δέκα αυγά τη μέρα. Σου λέει, όμως, πως ένα ή δύο αυγά την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν βλάπτουν – αλλά μπορεί να σε ωφελούν. Οπότε την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις το πρωινό σου, βάλε και το αυγό στη θέση που του αξίζει. Όχι στον «πάγκο των κατηγορουμένων», αλλά στο τραπέζι σου με αυτοπεποίθηση.
Κεντρική φωτογραφία: www.unsplash.com
Διάβασε επίσης: Πρέπει τελικά να αφαιρείς τη φύτρα του σκόρδου; Η επιστήμη απαντά
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.



