Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις τις γεύσεις του. Αν αγαπάς τα φρούτα εποχής, τα σπιτικά γεύματα και τη λογική του meal prep, τότε υπάρχει ένα μικρό μυστικό που αξίζει να μάθεις: η τεχνική του flash freezing. Πρόκειται για μια απλή αλλά πανέξυπνη μέθοδο που σου επιτρέπει να διατηρείς τα τρόφιμα φρέσκα και γευστικά, σαν να τα έκοψες μόλις – όποια εποχή κι αν τα απολαύσεις. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να το κάνεις.

Διάβασε επίσης: Πώς να κρατήσεις τα φρούτα σου φρέσκα μέσα στο καλοκαίρι
Τι είναι το flash freezing
Ο όρος προέρχεται από την εμπορική πρακτική IQF (Individually Quick Frozen), όπου κάθε κομμάτι τροφής καταψύχεται ξεχωριστά και όχι ως μία ενιαία μάζα. Με λίγα λόγια, αντί να καταλήγεις με έναν τεράστιο παγωμένο κύβο από φράουλες, έχεις τη δυνατότητα να πάρεις όσα κομμάτια χρειάζεσαι κάθε φορά.
Για να το εφαρμόσεις στο σπίτι, στρώσε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τοποθέτησε τα κομμένα φρούτα, λαχανικά ή ό,τι άλλο θέλεις να παγώσεις, έτσι ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Βάλε το ταψί στην κατάψυξη για 1 έως 4 ώρες μέχρι να παγώσουν πλήρως και στη συνέχεια μετέφερέ τα όλα μαζί σε σακουλάκια ή δοχεία που είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για υγρά όπως σούπες, σάλτσες ή χυμούς: μπορείς να τα καταψύξεις πρώτα σε παγοθήκες και μετά να τα αποθηκεύσεις με ευκολία.

Γιατί αξίζει να το δοκιμάσεις
Το flash freezing δεν προσφέρει μόνο ευκολία. Είναι και έξυπνος τρόπος για να περιορίσεις τη σπατάλη τροφίμων. Δεν χρειάζεται πια να ξεπαγώσεις ολόκληρο σακουλάκι φρούτων για ένα smoothie – μπορείς να πάρεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι. Έτσι, εξοικονομείς χρήματα και υλικά. Επιπλέον, η ταχεία κατάψυξη επιτρέπει γρηγορότερη και πιο ομοιόμορφη ψύξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα διατηρούν καλύτερη υφή και γεύση.

Τι μπορείς να καταψύξεις;
Σχεδόν τα πάντα! Όλα τα φρούτα που λατρεύεις – από φράουλες και μύρτιλα μέχρι φέτες μπανάνας, ροδάκινα και κομμάτια μάνγκο – μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ωμά και να γίνουν η βάση για τα smoothies σου. Λαχανικά όπως καλαμπόκι και αρακάς μπαίνουν επίσης όπως είναι, ενώ άλλα όπως μπρόκολο, φασολάκια, παντζάρια ή λαχανάκια Βρυξελλών είναι καλύτερα να τα ζεματίσεις πρώτα για 2-3 λεπτά πριν την κατάψυξη.
Μπορείς επίσης να παγώσεις ψωμί σε φέτες, μπάλες ζύμης για μπισκότα, μπιφτέκια, ωμό πανέ κοτόπουλο ή ψάρι, ακόμα και έτοιμα ρολά ή κεκάκια. Αν κάνεις προετοιμασία γευμάτων (meal prep), είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να οργανωθείς και να έχεις πάντα κάτι νόστιμο στο πιάτο σου — ακόμα και τις πιο απαιτητικές ημέρες.

Κι ένα tip πριν τελειώσεις
Μην ξεχνάς να σημειώνεις ημερομηνία και περιεχόμενο σε κάθε σακουλάκι ή τάπερ. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι έχεις και πότε το αποθήκευσες — όχι μόνο για λόγους γεύσης αλλά και υγιεινής. Ένα κομμάτι ματ ταινία και ένας μαρκαδόρος είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σου στην κατάψυξη.
Τελικά, το καλοκαίρι μπορεί να κρατήσει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι. Με τη σωστή τεχνική και λίγο προγραμματισμό, τα αγαπημένα σου φρούτα, λαχανικά και σπιτικά καλούδια μπορούν να γίνουν… διαχρονικά. Δοκίμασε το flash freezing μία φορά και θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το έκανες νωρίτερα. Το μόνο που έχεις να χάσεις είναι λίγο χώρο στην κατάψυξη — και να κερδίσεις αμέτρητες δόσεις γεύσης κάθε εποχή του χρόνου.
Κεντρική φωτογραφία: www.freepik.com
Διάβασε επίσης: Βάλε το μαξιλάρι σου στο ψυγείο: Το καλοκαιρινό hack που θα αλλάξει τον ύπνο σου
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.
Για σχόλια, μηνύματα ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Mad.gr, επισκεφτείτε μας στο Facebook, επικοινωνήστε μέσω Twitter ή ακολουθήστε μας στο Instagram.



